Näin painisäännöt muuttuvat - selättämällä voittaa yhä

20.5.2013

FILAN HYVÄKSYMÄT SÄÄNTÖMUUTOKSET 2013

1. Yleistä
  • otteluaika 2 x 3 min, tauko 30 sek (tauolla on sallittu kostutetun pyyhkeen käyttö ja veden juominen)
  •  pisteet lasketaan jaksoista yhteen ja enemmän pisteitä saanut painija on voittaja, tasapisteissä viimeisen pisteen/pisteet tehnyt painija on voittaja
  • ylivoimainen pistevoitto 7 pisteen ero kreikkalais-roomalaisessa painissa ja 10 pisteen ero vapaapainissa
  • laajakaarinen heitto (5 pistettä) päättää ottelun, mikäli suorituksen jälkeen heittäjällä on enemmän pisteitä kuin vastustajalla
  • mikäli painija astuu ulos painialueelta hänen suorittaessaan heittoa, hänelle annetaan heittosuorituksen arvoiset pisteet (ulosastumisesta ei häntä rangaista)
  • parterre-asento: alla oleva painija istuu jalkojensa väliin, kämmenet matossa vähintään 20 cm polvista, päällä oleva painijalla toinen polvi matossa, kädet alla olevan painijan hartioissa
  • arvokilpailussa edellisen vuoden loppuottelijat (mahdollisesti myös pronssille sijoittuneet) sijoitetaan eri puolelle lohkoa, sarjat painitaan kahdessa päivässä, finaaliottelut painitaan erillisenä tapahtumana toisena päivänä
  1. Kreikkalais-roomalainen paini

Passiivisuus:

• 1. kerta varoitus (annetaan yleensä 30–45 sek ottelun alkamisesta passiivisemmalle painijalle ellei pistesuorituksia ole tehty)
  • 2. kerta varoitus ja vastustaja saa päättää jatketaan pysty- tai mattotilanteesta
  • 3. kerta  varoitus ja vastustajalle 1 piste, lisäksi vastustaja saa päättää jatketaan pysty- tai mattotilanteesta
  • 4.kerta varoituksen seurauksena ottelu päätyy selätyksen arvoiseen voittoon
  • mikäli ottelu päättyy 0-0, voittaja on painija, jota on varoitettu vähemmän, varoitusten ollessa tasan viimeisen varoituksen saanut painija häviää ottelun, mikäli kummallakaan painajalla ei ottelun päättyessä ole pisteitä tai varoituksia (mikä on epätavallista), ottelun jury päättää voittajan
  • ensimmäisestä matolta ”ulos-astumisesta” varoitetaan painijaa, toisesta jne ulosastumisesta varoitetaan painijaa ja vastustajalle annetaan piste ja lisäksi vastustaja saa päättä jatketaanko ottelua pystystä vai matosta

Vyörytys

• mikäli painija vyöryttää vastustajaansa oman sillan kautta, hän saa suorituksesta 2 pistettä muussa tapauksessa (oman selän kautta vyörytys) hän saa 1 pisteen
  1. Vapaapaini
  • ulosastumisesta 1.kerta huomautus (kuitenkin matolta pakenemisesta aina varoitus ja piste vastustajalle), 2.kerta jne varoitus ja piste vastustajalle
  • allepanosta suorittajalle 2 pistettä, mikäli alla oleva painija pääsee ”taistelutilanteessa” matosta ylös, häntä hyvitetään yhdellä pisteellä
  • passiivista painijaa huomautetaan kerran, toisesta jne huomautuksesta passiiviselle painijalle tuomaristo määrää 30 sek jakson (sin tai pun valomerkki vast. ylituomarin pöydällä), mikäli tämän 30 sek jakson aikana ei tule kummallekaan painijalle pistesuorituksia, huomautetun painijan vastustajaa hyvitetään pisteellä, mikäli jaksojen alusta 2 min kuluessa ei ole tullut suorituspisteitä tuomaristo päättää passiivisemman painijan ja määrää edellä mainitun 30 sek jakson.

Yllä olevat sääntömuutokset perustuvat kansallisten liittojen esityksiin sekä viime kädessä FILAn urheilijakomission esityksiin. FILAn urheilukomissiossa on useita olympiavoittajia sekä maailmanmestareita. Säännöt tällä hetkellä eivät ole yksiselitteiset ja tulevat modifioitumaan, kun kokemusta kisajärjestelyistä tulemme saamaan. FILAn kongressin päätöksen mukaisesti (18.5.2013 Moskova) säännöt ovat voimassa heti.